Oog voor Gedrag

Aan de thema-tentoonstelling ”Oog voor Gedrag” -van 4 oktober t/m 27 december 2008– namen 69 kunstenaars deel.

Hans Zantinge - Lijstersmidse


Hans Zantinge - Lijstersmidse


Zanglijster - Turdus philomelos (Brehm, 1831)
Song Thrush / Singdrossel / Grive musicienne

Zwartrandtuinslak - Cepaea nemoralis (Linnaeus, 1758)
Brown Lipped Snail / Schwarzmündige Bänderschnecke / Escargot des bois

De zanglijster is de enige vogel in ons land die huisjesslakken eet. Hij brengt de prooi meestal naar dezelfde steen of harde stronk en slaat daar het huisje stuk om zo bij het malse slakkenvlees te komen. Het stukslaan kun je soms van ver horen. Zijn snavel houdt de slak bij de mondrand vast en met een zwaaiende beweging mept de lijster keer op keer op het aambeeld. Al gauw vliegen de scherven in het rond en even later ook de naakte slak. De zanglijster pakt het weekdier weer op en veegt hem grondig door het gras: kennelijk met de bedoeling om zoveel mogelijk slijm en aarde te verwijderen. Rond de lijstersmidse ligt het vaak bezaaid met kapotte slakkehuisjes. Ooit vond ik mijn verloren nijptang terug die door een lijster dankbaar als aambeeld was gebruikt.

techniek: olieverf op paneel
formaat: 66 x 51 cm
 


<< previous 69 uit 69
Return



Om te overleven moeten dieren vanaf de geboorte tot de dood tal van obstakels overwinnen. Deze hindernissen zijn nagenoeg voor alle organismen gelijk, of het nu walrussen, wenkbrauw albatrossen, wormsalamanders of wantsen zijn. Ze moeten allemaal opgroeien, voedsel, beschutting en een partner zoeken, communiceren en vijanden te slim af zijn. Hoe elke soort "the struggle of life" voltooit en uiteindelijk zijn genen doorgeeft aan volgende generaties is evenwel ongekend divers en doet onderzoekers nog geregeld achter de oren krabben. Gedrag blijkt een wereld vol merkwaardige, mysterieuze én indrukwekkende geheimen.
„Kortom, een boeiend onderwerp voor onze eerste thema-tentoonstelling”, zegt galeriehouder Willem H. Smith. „Veel kunstenaars trekken geregeld de wildernis in en verdiepen zich soms zodanig in een diersoort dat zij zich er haast mee vereenzelvigen. Het komt zelfs voor dat ze facetten van gedrag visualiseren die nooit eerder door fotografen konden worden vastgelegd.”
Hij noemt als voorbeeld de broedzorg van het houtsnipwijfje. „Bij gevaar klemt ze haar jongen tussen de poten en brengt ze de kuikens een voor een vliegend in veiligheid. Kees van der Wal, jarenlang koddebeier op Schiermonnikoog, had driemaal het geluk het transport met eigen ogen te aanschouwen. Helaas heeft nog niemand dit verbluffende fenomeen kunnen fotograferen. We ‘behelpen’ ons voorlopig met Archibald Thorburn en Rodger McPhail, Britse natuurschilders die dit gedrag met hun penselen prachtig vastlegden.”
De 69 schilders en beeldhouwers maken de bezoeker deelgenoot van hun fascinatie voor een van de meest interessante  takken van de biologie. Deze aanpak is op het gebied van ”wildlife art” in Nederland nooit eerder vertoond.

© Kunstgalerie Oog voor Natuur